Mobile networks benchmark Упутство за кориснике

Интерактивни портал је креиран у циљу пружања инфомација о benchmarking-у мобилних мрежа у Србији свим заинтересованим корисницима.

Мапе садрже информације о различитим типовима мерења којима су била подвргнута три мобилна оператора: Telenor, Telekom Srbija и Vip mobile. Можете изабрати следеће типове мерења:

 1. Outdoor
 2. Indoor

Како бисте изабрали који тип мерења желите да прикажете, одаберите у падајућем менију на врху странице тип мерења.

Мапе садрже информације о различитим тестовима, као што су:

 1. Говорни сервис
 2. FDTT HTTP тест капацитета download
 3. FDTT HTTP Тест капацитета upload
 4. HTTP пренос података download
 5. HTTP пренос података upload
 6. HTTP browsing - live странице
 7. HTTP browsing – статичке странице
 8. YouTube
 9. Ping
 10. Покривеност радио сигналом

Како бисте изабрали које резултате тестирања желите да прикажете, одаберите у падајућем менију на врху странице тип теста.

За сваки тест постоје три категорије:

 1. Велики град
 2. Мали град
 3. Пут

Након што одаберете категорију, можете одабрати локацију за приказивање резултата само за ту локацију, на пример:

Говорни тест за:

a) Мали град - Параћин

b) Велики град - Београд

c) Пут - Врање-Бујановац 

На крају, резултати се могу филтрирати одабирањем технологије (Све, Комбиновано, 2G, 3G, 4G).

Број филтера зависи од типа теста, односно, неће увек бити могуће селектовати резултате по свим филтерима. Ако филтер није применљив, биће засивљен, као јасан знак да га не можете користити за тај тип теста.

За сваки тест постоје графици за приказ резултата за све операторе (ови резултати НЕ представљају средњу вредност за сва мерена подручја) и налазе се на левој страни екрана. Сваки графикон у опису има концизне информације о типу приказаних података, јединицама мере и начину интерпретације резултата.


 

Кликом на “прикажи на мапи” опцију, можете одабрати које резултате са графикона желите да прикажете на мапи.

Мапа ће бити аутоматски ажурирана, резултати ће се приказати у форми обојених кругова, и то у складу са бојама које рефлектују боју бренда оператора. Сивом бојом представљена су подручја где барем два оператора имају исти најбољи резултат.


 

Мапа се може увеличати и умањити до одређених граница. Уколико се те границе прекораче, приказани резултати неће бити тачни. У том случају, бићете информисани о томе, тј. појавиће се искачући прозор на левој страни, непосредно изнад графика.

Уколико кликнете на било који приказани кружић, појавиће се искачући прозор у ком ће бити приказани резултати за то одабрано подручје.

Додатно, у неким случајевима, одабиром опције на левој страни мапе, могу се приказати информације о неуспостављеним и прекинутим позивима

Ако одабрете тест „Покривеност радио сигналом“ за неког од оператора, биће приказане вредности нивоа сигнала (Ниво сигнала/прагови) са следећим значењем: Црвена (Одличан), Жута (Добар), Зелена (Задовољавајући) и Сива (Неприхватљив), за појединачна подручја одабране локације.

Додатно, биће приказана легенда за интерпретацију боја на мапи, односно о праговима за ниво сигнала.