Mobile networks benchmark Упутство за кориснике

Интерактивни портал је креиран у циљу пружања информација о benchmarking-у мобилних мрежа у Србији свим заинтересованим корисницима.

Мапе садрже информације о различитим тестовима којима су били подвргнути три главна мобилна оператора: Тelenor, Telekom Srbija и Vip mobile, као што су:

 1. Говорни сервис
 2. Ping
 3. FDTT HTTP Тест капацитета upload
 4. FDTT HTTP тест капацитета download
 5. HTTP пренос података upload
 6. HTTP пренос података download
 7. HTTP browsing - live странице
 8. HTTP browsing – статичке странице
 9. YouTube
 10. Покривеност радио сигналом

Како бисте изабрали које резултате тестирања желите да прикажете, одаберите у падајућем менију на врху странице тип теста.

За сваки тест постоје три категорије:

 1. Велики град
 2. Мали град
 3. Пут

Након што одаберете категорију, можете селектовати локацију за приказивање резултата само за ту локацију, на пример:

Говорни тест за:

a) Мали град - Параћин

b) Велики град - Београд

c) Пут - Врање-Бујановац

На крају, резултати се могу филтрирати селектовањем технологије (Све, Комбиновано, 2G, 3G, 4G).

Број филтера зависи од типа теста, односно неће увек бити могуће селектирати резултате по свим филтерима. Ако филтер није применљив биће засивљен као јасан знак да се не може користити за тај тип теста.
 

Zа сваки тест постоје графици за приказ глобалних резултата за све операторе (ови резултати НИСУ усредњена вредност за сва мерене подручја) и налазе се на левој страни екрана. Сваки график у опису има концизне информације о типу приказаних података, јединицама мере и начину интерпретације резултата.


 

Кликом на “прикажи на мапи” опцију, можете одабрати које резултате са графика да прикажете на мапи.

Мапа ће бити аутоматски ажурирана, резултати ће се приказати у форми обојених кругова, и то у складу са бојама које рефлектују боју бренда оператора. Сивом бојом представљена су подручја где барем два оператора имају исти најбољи резултат.


 

Мапа се може увеличати и умањити до одређених лимита. Уколико се ти лимити пробију, приказани резултати неће бити тачни. У том случају, бићете информисани о томе, тј. појавиће се искачући прозор на левој страни, непосредно изнад графика.

Уколико кликнете на било који приказани кружић, појавиће се искачући прозор у ком ће бити приказани резултати за то одабрано подручје.

Додатно, у неким случајевима одабиром опције на левој страни мапе, могу се приказати информације о прекинутим и неуспостављеним позивима.

Ако одабрете Покривеност радио сигналом тест за неког од оператора, биће приказане вредности нивоа сигнала (Ниво сигнала/прагови) са следећим значењем Црвена (Одличан), Жута (Добар), Зелена (Задовољавајући) и Сива (Неприхватљив) за појединачна подручја одабране локације.

Додатно, биће приказана легенда за интерпретацију боја на мапи, односно о праговима за ниво сигнала.