Mobile networks benchmark Uputstvo za korisnike

Interaktivni portal je kreiran u cilju pružanja infomacija o benchmarking-u mobilnih mreža u Srbiji svim zainteresovanim korisnicima.

Mape sadrže informacije o različitim testovima kojima su bili podvrgnuti tri glavna mobilna operatora: Telenor, Telekom Srbija i Vip mobile, kao što su:

 1. Govorni servis
 2. Ping
 3. FDTT HTTP test kapaciteta upload
 4. FDTT HTTP test kapaciteta download
 5. HTTP prenos podatakaupload
 6. HTTP prenos podatakadownload
 7. HTTP browsing - live stranice
 8. HTTP browsing - statičke stranice
 9. YouTube
 10. Pokrivenost radio signalom

Kako biste izabrali koje rezultate testiranja želite da prikažete, odaberite u padajućem meniju na vrhu stranice tip testa.

Za svaki test postoje tri kategorije:

 1. Veliki grad
 2. Mali grad
 3. Put

Nakon što odaberete kategoriju, možete selektovati lokaciju za prikazivanje rezultata samo za tu lokaciju, na primer:

Govorni test za:

a) Mali grad - Paraćin

b) Veliki grad - Beograd

c) Put - Vranje-Bujanovac 

Na kraju, rezultati se mogu filtrirati selektovanjem tehnologije (Sve, Kombinovano, 2G, 3G, 4G).

Broj filtera zavisi od tipa testa, odnosno neće uvek biti moguće selektirati rezultate po svim filterima. Ako filter nije primenljiv biće zasivljen kao jasan znak ga ne možete koristiti za taj tip testa.

Za svaki test postoje grafici za prikaz globalnih rezultata za sve operatore (ovi rezultati NISU usrednjena vrednost za sva merene područja) i nalaze se na levoj strani ekrana. Svaki grafik u opisu ima koncizne informacije o tipu prikazanih podataka, jedinicama mere i načinu interpretacije rezultata.


 

Klikom na “prikaži na mapi” opciju, možete odabrati koje rezultate sa grafika da prikažete na mapi.

Mapa će biti automatski ažurirana, rezultati će se prikazati u formi obojenih krugova, I to u skladu sa bojama koje reflektuju boju brenda operatora. Sivom bojom predstavljena su područja gde barem dva operatora imaju isti najbolji rezultat.


 

Mapa se može uveličati i umanjiti do određenih limita. Ukoliko se ti limiti probiju, prikazani rezultati neće biti tačni. U tom slučaju, bićete informisani o tome, tj. pojaviće se iskačući prozor na levoj strani, neposredno iznad grafika.

Ukoliko kliknete na bilo koji prikazani kružić, pojaviće se iskačući prozor u kom će biti prikazani rezultati za to odabrano područje.

Dodatno, u nekim slučajevima odabirom opcije na levoj strani mape, mogu se prikazati informacije o prekinutim i neuspostavljenim pozivima

Ako odabrete Pokrivenost radio signalom test za nekog od operatora, biće prikazane vrednosti nivoa signala (Nivo signala/pragovi) sa sledećim značenjem Crvena (Odličan), Žuta (Dobar), Zelena (Zadovoljavajući) i Siva (Neprihvatljiv) za pojedinačna područja odabrane lokacije.

Dodatno, biće prikazana legenda za interpretaciju boja na mapi, odnosno o pragovima za nivo signala.