Analiza trenda

RATEL sprovodi Benchmark mobilnih mreža po ETSI TR 103559 već tri godine. Na slici 1. je prikazano poređenje konačnih rezultata benchmarka u poslednje tri godine.

Sl.1. Poređenje konačnog rezultata po godinama od 2021. godine
Sl.1. Poređenje konačnog rezultata po godinama od 2021. godine

Svi operatori su ostvarili značajan napredak u pogledu konačnog rezultata u poslednje tri godine. Najveći napredak u odnosu na prošlogodišnji konačan rezultat (2022.) ostvario je Yettel, i to više od četiri poena , A1 Srbija je unapredio svoj rezultat za više od 3 poena, a Telekom Srbija za 1,61 poena.

Slika 2. Rangiranje po godinama
Slika 2. Rangiranje po godinama

Broj bodova koje su operatori osvajali tokom benchmark kampanja koje je RATEL sprovodio tokom godina menjale su se značajno, kao što je prikazano na slici 1 i slici 2. Na slici 2 prikazani su uporedni konačni rezultati dobijeni tokom benchmark kampanja sprovedenih od 2017. do 2020. godine prema metodologiji razvijenoj od strane Systemics-a. Svi operatori su unapredili kvalitet svojih mreža tokom godina sprovođenja benchmark-a mobilnih komunikacionih mreža u Srbiji. Na samom početku prosečan konačan rezultat koji su operatori postigli kretao se oko 50 poena (od mogućih 100). U međuvremenu su operatori implementirali nove tehnologije u svoju mrežu i permanentno ulažu napore da unaprede kvalitet mreže i servisa koje pružaju, na opšte zadovoljstvo svojih korisnika.

Napomene:

Kako bi se razlikovali rezultati postignuti u benchmark kampanjama tokom godina, korišćene su različite nijanse boja rezultata. Najsvetlija nijansa predstavlja rezultat benchmark kampanje iz 2017, a najtamnija nijansa rezultat benchmark kampanje iz 2023. godine.

Od marta 2022. godine Telenor zvanično posluje pod imenom Yettel, sa kompanijskom svetlo zelenom bojom. Takođe, od 2022. godine Vip mobile posluje u Srbiji pod imenom A1 Srbija.